TFF PressInfo: Psyko-politik i tiden för imperiets nedgång

Av Jan Öberg

Lund , Sverige – 23 maj 2014

Tiden för rationell politik, om begreppet någonsin funnits, är över .

”Realpolitik” har blivit en blandning av marknadsförda ord, propaganda och ledare som gör uttalanden som gränsar till absurd teater. Tunnare och tunnare länkar till Realiteten.

Detta är vad som händer när man förnekar nedgången.

Alla imperier går ner. Det amerikanska imperiet är på nedgång. Makrohistoriker (se t.ex. British Arnold Toynbee’s 12–volymarbete 1934-1961) berättar att det finns många skäl till att imperier faller:

• militarism med konstant krigföring;

• överutvidgning – försöka kontrollera mer än vad du kan hantera;

• förlust av legitimitet i andras ögon;

• strukturella ekonomiska kriser;

• moraliskt förfall;

• förlust av intellektuell och teknisk innovation;

• andra maktstrukturer ökar i styrka över tid och göra saker på nya, kreativa sätt .

Efter 1945 ansågs USA vara starkt på en rad olika maktdimensioner: militär, ekonomi, politik, legitimitet, kultur, innovation. Idag är de bara nummer ett på den militära dimensionen. När alla andra indikationer går ner, blir militären en stor börda som bara accelererar nedgången.

USA är på tillbakagång och i förnekelse. Så är även de flesta av dess allierade och sympatisörer .

Deras utrikes politiska beslutsfattare verkar tro att allt är bra och de kan ändå leda och forma världen enligt deras intresse och världsbild. Det är fortfarande i grunden en missionär .

Här är några delar av vad den består av:

Att vara # 1 – läraren
Sedan 1945 har USA varit nummer ett i världens rankingsystem. Alla som är ”nummer ett” oavsett system har problemet att de inte lär sig av andra utan bara lär ut och predikar. Om du är nummer 37 i en vertikal rangordning, finns det 36 andra att lära av: Hur kom de högre upp än mig och hur kan jag göra bättre?

Hybris
För alltför lång tid har du haft det alldeles för lätt på grund av din unika maktposition. Det blir en dålig vana, eftersom andra aktörer lyder – av rädsla eller av kärlek. En dag är båda borta. Det fungerar när alla maktdimensioner är i balans – resten av världen var fascinerad av USA och fann de flesta av deras värderingar och politik legitima, innovativa och bra för sig själva också.

Mer vill ha mer
Du måste alltid ha fler vapen och baser runt om i världen och fler tillgångar, t.ex. olja som du kontrollerar. Ju större du blir, desto mer kan också förlora, så du känner dig samtidigt ständigt osäker – och vill ha mer för att känna dig trygg. Missbrukarens välkända problem.
Om du inte har tillräckligt många fiender, skapar du dem så du alltid kan legitimera din maktpolitik och se till att du förblir världens moraliska auktoritet, den Goda Polisen.

Projektion
”Väst varnar Ryssland att inte störa Kiev omröstningar” – en typisk rubrik i dessa dagar. Du berätta för andra att de kommer att straffas om de gör vad du alltid gör själv.

Projektion innebär att överföra dina egna mörka sidor på andra och på så sätt tro att du har rentvått dig själv och kan ha en rätt att bestraffa den ”mörka” fienden.

Detta bygger naturligtvis på förnekandet av det väldokumenterade faktumet att du själv ingripit massivt i Kiev och genomfört en faktisk statskupp.
Om detta integreras i allt du gör blir det patologiskt. Det innebär slutet på ”realpolitik ” och en känsla av gemensam verklighet med resten – andra lever inte i samma värld.

Autism
Det blir sakta men säkert svårare att ta in vad som verkligen händer i världen. Din kompass är ur funktion. Toppledare samlar alltmer människor som bara säger ja, som bekräftar de ”grupptänkande” värderingarna i stället för att utmana dem.
Intellektualism ersätts av försäljningsmetoder och du börjar tro på din egen propaganda som om det vore sanning. Media och den akademiska världen följer med och oberoende kritiska frågor och analyser minskar. Det Militär-Industriella-Media-Akademiska komplexet, MIMAK, vinner i styrka.

Psykiskt avtrubbning (psychic numbing)
Ett begrepp som myntades av den framstående psykiatern, Robert Jay Lifton. När man ser fruktansvärt lidande upprepade gånger över tid, blir man mindre och mindre berörd av det. Den första Hiroshima-filmen kan beröra dig djupt. När du har sett dussintals, gör de inte det längre.

Detsamma gäller konsekvenserna av grymheter som begåtts av dig själv: du förminskar de onda saker du själv gör och hävdar att andra har begått värre brott. Alltså, inget behov av att ursäkta massmord du begått på, säg, det irakiska folket. ( ”Ja, det var ett nödvändigt pris för att bli av med Saddam…” )

Brist på empati
Du har sjunkit så långt ner i din egen position så dina beslut inte längre vilar på någon form av analys av den viktigaste av alla frågor: Hur kommer andra att känna och reagera på vad vi nu väljer att göra ?

Istället, ökar din tro alltmer till att andra kommer reagerar som du tror att de kommer reagera. Om de inte gör det anser du det bekräftat att de är de onda och att du har rätt att hota dem ännu mer.

Exceptionalism
Din utgångspunkt är att du är bättre eller mer civiliserad än de övriga. Detta tillåter dig att arbeta utanför gemensamma lagar och normer. Naturligtvis är det för att du är ädel: Du bär den ” vite mannens börda”, du verkar för frihet och demokrati .

Israel och USA är exceptionalistiska stater. De delar tanken på att vara ”utvalda” att leda för det gemensamma bästa – ofta kallat ”det internationella samfundet” – medan det i själva verket handlar det om deras egna intressen .

Exceptionalism innebär också att all kritik mot dessa länders politik möts med sårade argumentet att man attackerar dess själ, dess identitet. Således slungas ord som ”anti-amerikansk” och ”antisemit” mot alla som inte blint stödjer vad du gör .

Denna grundläggande svaghet tolkas som styrka. Med tiden ger det näring åt autismen och gör demokratisk debatt omöjlig .

Narcissistisk dom över vem som är god och vem ond
Du delar upp världen i två – goda eller onda, oss eller dem – och det våld du begår är bra våld som tros vara nödvändigt för att stoppa det onda våldet. Så oavsett vad du gör är du den gode och de andra är skurkarna .

Det misslyckas aldrig, kan inte misslyckas och därmed finns inget behov av att be om ursäkt för något och även inget behov av att lära sig något. ”Vi lär oss inte, vi lär ut” och ”vi är goda människor”.

Det kan finnas mycket mer men dessa 8 element räcker här.

Vem kommer inte förstå det här ?
Naturligtvis eliten själv, inklusive president Obama och NATO-ledare. Ej heller de som under årtionden har ägnat sina liv att stödja USA:s politik, oavsett vad USA gjorde, på amerikanska och europeiska universitet .

De som bara kritiserar politiken för att vara dubbel-standard missar helt djupet av denna civilisationskris och hur allvarligt det hela är.

Slutligen, förvänta dig inte att statsvetare och deras mediakollegor med deras stats-centrerade, militära, materiella och geopolitiska fokus plus traditionella metoder de lärt sig från amerikanska läroböcker kommer att förstå något av detta.

De ultimata farorna med förnekelse
De åtta indikatorer på psykopolitik som beskrivs ovan utgör tillsammans med kärnvapen, drönare och ett globalt krigssystem som är oöverträffat i mänsklighetens historia en extremt farlig mix.

Jag är rädd för vad mer vi har att vänta oss desto svagare väst blir i förhållande till resten av världen.

Rom, Osmanska riket, Storbritannien och Sovjetunionen – alla imperier kollapsar! Det amerikanska imperiet är det andra på kärnvapen baserade imperiet som kommer att gå ned. Kommer det att finnas en statsman som Gorbatjov i väst, eller är vi dömda av psykopolitikens förnekelse?

Översättning Henrik Persson och Jan Öberg

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 

Subscribe to
TFF PressInfo
and Newsletter
Categories